úterý 10. února 2009

Dýňová pomazánka snadno a rychle

Kvůli četným dotazům nebudu čekat na to až se jednou dokopu ke stáhnutí fotek z mobilu a napíšu recept raději rovnou.

Dýňová pomazánka na másle
1 střední dýně, 1 máslo, 1 střední cibule, pepř, sůl, muškátový květ a oříšek, nové koření, skořice

Do hrnce dejte rozpustit celé máslo na to nakrájejte na jakoukoliv hrubost cibuli (budete to mixovat, tak nemá cenu se s tím piplat), nechte jí lehce osmahnout a pak přihoďte kostičky oloupané dýně - do mixovaných jídel zásadně všechny dýně loupejte. A pak smažte bez přidání vody (pouze je-li dýně hodně suchá lehce podlijte). Až už bude dýně měkká a přestane mít ostré rohy, tak vypněte plotýnku a osolte a okořeňte, dle chuti. Rozmixujte pečlivě do jemna. Dokořenit můžete i po rozmixování, ale je pak třeba dobře koření či sůl vmíchat. Hlavně pozor na přílišné množství nového koření.

Pokud chcete veganskou verzi, tak můžete nahradit máslo jakýmkoliv olejem (vynikající je olivový i slunečnicový). Trvanlivost této pomazánky je minimálně týden, samozřejmě za předpokladu, že po uvaření a vychladnutí jí umístíte v ledničce.

Sousedka od vinotéky dokonce vyzkoušela použít do pomazánky arašídové máslo a bylo to vynikající.

Ještě bych asi pronesla několik poznámek ke druhu dýně - na pomazánku, která má být pikantnější je ideální použít zelené hokkaido nebo blue ballet. Pokud chcete pomazánku sladší a jemnější, pak použijte klasické oranžové hokkaido; samozřejmě je možné použít i ostatní druhy zimních dýní - Marinu, Hubbarty, acorny.

Žádné komentáře:

Okomentovat