pátek 9. ledna 2009

První recept na blogu a samozřejmě přípitek

Předchozí příspěvek byl pouze zkušební a mezi ním a tímto neuběhne mnoho času, ale my musíme stihnout přípitek, každý podle svého gusta (naštěstí Nikolka se zrovně nedožaduje mlíčka, ale co není může být), tudíž Standa, který se dnes naladil na pivní notu otevírá archivní Leffe, já se pro přípitek, také obětuji, ale pak se vrátím ke své poslední existující lahvi Svatomartinského - Modrý Portugal Rosé 2008 od Jirky Šmeráka (o tomhle vinařství a stejnojmené vinotéce v Praze asi budete číst opravdu často, je otázka jestli častěji než o biodýních a pivu:-))

Na zdraví a na naši novou existenci ve virtuálním prostoru!

A hned začínáme z ostra:
Co vidíte na fotografii?
při dostatečné představivosti můžete prohlásit, že je to nějaké jídlo:-) Ti nejzkušenější určitě poznají podklad - je jím chleba. A pro všechny je tu jeden super dýňový recept:

Směs na ďábelské toasty
Bohužel tento recept byl tak trochu pokus a nemám přesné hodnoty. Ale poměr je asi následující 1 malé hokkaido, slunečnicový olej cca 0,5 dcl, 2 šalotky, trochu jemného kečupu, sůl, pepř, trochu muškátové květu, Bahára (spíš víc než míň) - asi by bylo možné jí nahradit kari nebo něčím podobným, kajenský pepř (hodně), menší palička česneku. Dýni nakrájejte na kostky, hoďte na olej přidejte šalotku a posmažte/poduste - vodu nepřidávat. Když dýně změkne, ale ještě se úplně nerozvaří přidejte koření dle chuti a rozmačkejte vidličkou/šťouchadlem na brambory. Sundejte z plotny a přidejte rozmačkaný česnek. Servírujte na toasty - teplé i studené.

Další možnost je použít to do lískového těsta a dát to upéct, jako pikantní trojhránky. Cca půl hodina okolo 180°C je ideální. Kdo to má rád méně tmavé může nechat dle libosti:-)) V tomto případě se trochu vytratí chuť a vůně česneku.

Nicméně všichni obojí velmi doporučujeme - možná až na Nikolku, která strašně protestovala, že jí také nedáme, ale vzhledem k množství kajenského pepře jsme usoudili, že pokrm nesplňuje parametry batolecí stravy a ten požitek (i přes její výrazné protesty) jí upřeli.

2 komentáře:

  1. Hura, recepty!
    Hned se zeptam na recept dynove pomazanky (ovsem pokud to neni obchodni tajemstvi).

    OdpovědětVymazat
  2. Je v pořadí na přidání!! Už na tom pracuju, jen jsem čekala na pár foteček.

    OdpovědětVymazat