pátek 2. dubna 2010

Velikonoce a opět sníh

Hned na začátek se musíme pochlubit krásnou dýní, kterou budeme příští rok pěstovat ve větším, takže třeba jí najdete i v bedýnce:-)) Samozřejmě dýni drží naše krásná a geniální dcera:-))))) (trochu jí pomáhá Standa). Kdo uhodne název dostane tři semínka zdarma.


Opět jednou si užíváme zimu místo jara a pak rovnou léto. Dřív se dalo spolehnout na nějaká roční období, ale holt dnešní postmoderní doba už nebere nic závazně:-((
Fotka je z dnešního rána a teď v poledne opět pro změnu padají kroupy...



Už se vesele pracuje na poli a tak jsme si naštěstí všimli jak JZD pojalo hranice pozemků velmi "flexibilně" - holt mají pocit, že je všechno jejich (někde socialismus neskončil nikdy) a v klidu zabrali asi tři metry šíře po celé délce našeho pole. Tak jsme vytyčili hranici pozemku - krásnými kolíky:-))



Pak jsme se také stihli podívat na výstavu TechAgro do Brna a vyfotli jsme Vám pár exemplářů pro Vaši představu, jak se hospodaří konvenčně - nebo ještě lépe čím se hospodaří konvenčně. Podotýkám, že mám poctivý metr osmdesát.


Pracovní záběr takové zrůdy je i 30 metrů v závislosti na nástroji, který nese/táhne. Utužení půdního profilu značné a degradace kvality půdy také. Zvláště v kombinaci s použitím téměř výhradně minerálních a syntetických hnojiv (o aplikaci chemických postřiků ani nemluvě). Důsledkem čeho nedochází k obnově humusových částic v půdě a snižuje se využitelná výška ornice a její kvalita (snížení vododržnosti, eroze jemných prachových částic, likvidace přirozeného života na úrovni od mikroorganismů až po větší bezobratlé až po ptáky a třeba i obojživelníky). Samozřejmě půdní život dorazí chemie, ale ono stačí už mechanické zpracování takouhle zrůdou.



No jo, holt u nás vládne mužský prerogativ: čím větší tím lepší.

3 komentáře:

  1. Hokaido si myslím, že to není... Hledala jsem poměrně dlouho na internetu, protože jsem nadšený konzument dýní, ale nenašla jsem žádnou podobnou fotku, takže bohužel, semínka asi nebudou ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Ale snad vyrostou aspoň ty dýně:-)) Je to krásně zralá Musquee de Provance. Vyrostlá v Čechách:-)

    OdpovědětVymazat